Nemira: un pisc de cărți, în aproape 3 decenii

Editura Nemira este alături de iubitorii de carte din România încă din zorii postdecembrismului, punând la dispoziția cititorilor mii de titluri. Nostalgicii își amintesc desigur copertele negre, cu ilustrații ce trezeau imaginația, ale cărților din colecția „Nautilus”, care, în primul deceniu de după „Epoca de Aur”, umpleau tarabele și rafturile librăriilor, în așteptarea cititorilor avizi de literatură necenzurată.

Una dintre primele edituri independente din România, Nemira a fost înființată, în data de 22 iulie 1991, de Valentin Nicolau. Era la un an și jumătate după Revoluția din decembrie 1989, iar societatea românească era dornică să citească și alt gen de literatură – este vorba despre așa-numita literatură de divertisment. Nu e de mirare că prima carte publicată la Nemira a fost romanul Monte Cassino de Sven Hassel, volum vândut extrem de rapid – întreg tirajul – încă din prima zi (fapt care spune mult despre apetitul pentru citit de la vremea aceea).

Valentin Nicolau avea să mărturisească ulterior: „Pe 1 decembrie 1991 apărea primul Sven Hassel de la Editura Nemira, în 75.000 de exemplare pe care le-am vândut într-o zi, cu banii jos. Dimineața eram într-o casă unde băgasem toată marfa asta și seara eram în aceeași casă, dar plină de bani.” (Romanele de război ale lui Sven  Hassel se află și astăzi în oferta editorială a acestei edituri.)

Ana Nicolau, fiica lui Valentin Nicolau, cea care a preluat frâiele editurii după încetarea din viață a tatălui său, a declarat într-un interviu că, în acei ani de început, tirajele pentru autori celebri – Isaac Asimov, Frank Herbert, Philip K. Dick – începeau de la 30.000 de exemplare. În perioade relativ scurte, de 2-3 ani, o astfel de cartea era vândută chiar și în sute de mii de exemplare.

Dar de ce „Nemira”? Cum a fost ales numele editurii? A povestit chiar fondatorul editurii, într-un interviu: „Când a trebuit să dau nume editurii m-a fascinat numele unui munte, al unui vârf de munte din Carpații Orientali – Nemira. Suna seducător… Nu-mi pot explica exact de ce m-a vrăjit. Primul slogan al editurii botezate astfel, în 1991, a fost: «Un munte de cărți, un singur pisc – Nemira». Aveam să descopăr abia mai târziu, chiar pe pielea mea, că Nemira înseamnă fără pace, neliniște…”

 

Începuturile

La începutul anilor ’90 ai secolului trecut, Nemira le-a oferit cititorilor români scriitori străini importanți (unii traduși în premieră), mulți din genurile science fiction și fantasy, dar și din alte genuri: Philip K. Dick, Isaac Asimov, Frank Herbert, Orson Scott Card, Norman Spinrad, Arkadi și Boris Strugațki, Ursula K. LeGuin, George R.R. Martin, Pascal Bruckner, Elias Canetti, Roger Caillois și mulți alții. De altfel, valoarea autorilor publicați a fost unul dintre atuurile editurii de-a lungul anilor.

Una dintre primele și cele mai de succes colecții de carte nu doar din portofoliul Editurii Nemira, dar și de pe piața editorială românească a fost colecția „Nautilus”, începută în 1992 cu romanul Vânătorul de recompense al lui Philip K. Dick, colecție care a ajuns, în timp, să includă numeroase titluri science fiction. În același an, 1992, aveau să apară în limba română și primele două volume din seria Dune a lui Frank Herbert. Și tot prin intermediul colecției „Nautilus”, cititorii români au făcut cunoștință cu seria Fundația de Asimov.

La Convenția Europeană de Science Fiction (EUROCON) – ediția 1994 –, Nemira a fost declarată cea mai bună editură europeană de profil, datorită colecției „Nautilus”. În 2014 s-a făcut un update important al colecției la nivel de format și concept grafic.

Anul 1993 a marcat întâlnirea cititorilor români cu celebrul scriitor Stephen King. Au apărut atunci la Nemira două romane semnate de acesta: Carrie și Shining.

O parte importantă dintre copertele care făceau ușor recognoscibile cărțile de la Nemira din anii ’90 a fost realizată de Tudor Popa, absolvent al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Acesta a început colaborarea cu editura în anul 1993 și a ilustrat peste 100 de coperte pentru cărțile colecției „Nautilus”. Cu câțiva ani în urmă, pe când Nemira aniversa 25 de ani de existență, artistul Tudor Popa și-a amintit cu plăcere de anii aceia, când Valentin Nicolau îl încuraja să facă tot felul de experimente grafice. Copertele acelea au fost foarte îndrăgite de cititori.

 

Fondatorul

Valentin Nicolau (1960-2015) a fost absolvent al Facultății de Geologie și Geofizică din cadrul Universități din București, promoția 1985. Înainte de 1990 a lucrat ca inginer. Apoi, în contextul agitat, dar și deschis unor noi oportunități, de după căderea regimului condus de Nicolae Ceaușescu, a înființat, încă din aprilie 1990, Ziarul Științelor și Călătoriilor – o inițiativă care nu s-a bucurat de viață lungă și succes. Un an mai târziu a pus temeliile Editurii Nemira, având, pentru un timp, biroul în propria locuință.

Activitatea lui Valentin Nicolau a depășit preocupările editoriale. Timp de un an (în perioada 2001-2002) a fost consilier al premierului României pe probleme de educație, cultură, turism și cercetare, iar din 2002 a ocupat poziția de președinte-director general al Societății Române de Televiziune, poziție din care va demisiona în 2005, ca urmare a presiunilor politice exercitate asupra sa și a postului de televiziune pe care îl conducea.

Editura Nemi, lansată în 2007 (și relansată în 2016) și destinată publicării de cărți pentru copii, a fost tot creația sa, la fel ca și Smart FM, care a început să emită în vara aceluiași an, fiind prezentat ca „primul post cultural privat din România”.

Doctor în Științele Comunicării la Universitatea din București, din 2009, cu disertația TVR, mărire și decădere, fondatorul Nemira a devenit ulterior profesor asociat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, la Universitatea Transilvania din Brașov și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Valentin Nicolau a scris și publicat editoriale (în Cotidianul, Adevărul, Academia Cațavencu, Jurnalul Național etc.), cărți pentru copii (Bronto, un dinozaur încă mic, Bronto, un dinozaur neastâmpărat, Zina Benzina), poezie (Crapă lemnul și ridică piatra) și piese de teatru (Vi s-a furat un pat – pusă în scenă la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad; Ca zăpada și cei doi – jucată la Teatrul Nottara, sub titlul Uzina de plăceri S.A.; Taina îngerilor ș.a.).

În 2015, Nemira a lansat, în memoria fondatorului său, dispărut prematur dintre noi, un concurs de debut, intitulat „Valentin Nicolau”, concursul fiind  deschis pentru participare oricărui doritor.

 

Momente. Realizări

Nemira a publicat nu doar autori străini, ci și români, unii dintre aceștia din urmă făcându-și de fapt debutul la această editură – Horia-Roman Patapievici (a debutat cu volumul Cerul văzut prin lentilă, în 1995), Ioan Petru Culianu (publicat de Nemira pentru prima dată în România, cu Monografia lui Mircea Eliade), Petre Barbu, Mircea Nedelciu ș.a. Fidelă misiunii sale de a oferi publicului mioritic literatură science fiction, Nemira a publicat și autori români consacrați acestui gen: Dănuț Ungureanu, Gheorghe Săsărman, Mircea Opriță, Sebastian A. Corn ș.a.

Tot la capitolul realizări intră și librăriile Nemira, prima librărie a editurii deschizându-și ușile pentru cititori la Iași, în anul 1995. Ulterior aveau să fie deschise astfel de librării și în Timișoara, Cluj-Napoca, București.

Nemira a trecut și prin momente dificile. În contextul crizei economice mondiale, anul 2009 a însemnat intrarea în insolvență a editurii. Momentul de criză a fost însă depășit.

În ultimii ani, cărțile publicate de Nemira s-au diversificat. Au fost abordate genuri noi. Au fost lansate serii și colecții („Babel”, „Damen Tango”, „Yorick”, „Vorpal”, iar mai recent, „Armada”). Noi autori consacrați au fost prezentați și publicului român – Julian Barnes, Andrea Camilleri. Alții, cu care cititorii români sunt familiarizați deja, revin constant în oferta editurii; Rodica Ojog-Brașoveanu, de exemplu. Oferta editorială include, pe lângă genurile consacrate în portofoliul Editurii Nemira, și almanahuri, reviste de povestiri, dicționare, volume de istorie destinate publicului larg, cărți despre artă, tratate de psihologie, lucrări de religie și spiritualitate ș.a.m.d.

Anul 2019 marchează un deceniu de când Nemira a lansat în România primele cărți în format electronic. Iar audiobook-ul Scrisori nedesfăcute, de Nicu Alifantis, a reprezentat un prim pas spre acest suport atractiv astăzi pentru cei care preferă să asculte.

 

Post scriptum

Pe platforma Respiro Books, cititorii pot găsi recenzii la unele dintre cărțile publicate de Editura Nemira: Niveluri de viață (Julian Barnes), Biblioteca nopții (Alberto Manguel), Tour de France (Julian Barnes), Sculptând în timp (Andrei Tarkovski), Zgomotul timpului (Julian Barnes), Cu ultima suflare (Paul Kalanithi).

 

Surse:

** Alexandra Cheroiu, „Editura Nemira împlinește 22 de ani de existență”, Adevărul.ro, 22 iulie 2013.

** Letiția Provian, „Editura Nemira: 25 de ani de apariții editoriale, bucurie pentru lectură și autori prestigioși”, Mediafax.ro, 27 mai 2016.

** Nemira.ro

** „Povestea unui poster Nemira din 1994 – de Tudor Popa”, blog.Nemira.ro, 30 mai 2016. (Este și sursa imaginii folosite pentru articol.)

** Stelian Țurlea, „Ana Nicolau: „E amețitor pentru noi, cei din noua generație de editori, care nu au prins anii ’90, să ne uităm în urmă la ce însemna un succes editorial în acei ani”, ZF.ro.

** ValentinNicolau.ro

** „Valentin Nicolau: „Nu există o apocalipsă comună, ci o apocalipsă a fiecăruia”, Yorick.ro, 22 iunie 2017.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii