Eliberează-te · vineri, 22 mai

Respiro Help

Cum să ai încredere în tine

 

Încrederea este piatra de temelie a oricărei relații interumane sănătoase. E important să știm că putem avea încredere într-o persoană, că sentimentele și trăirile pe care le împărtășim alături de ea sunt în siguranță. Dar ce se întâmplă când nu avem încredere în noi înșine? 

Încrederea în propria persoană devine o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni. De regulă, ne pierdem optimismul și încrederea în noi înșine când suferim un eșec profesional sau academic, când suntem respinși/insultaţi sau când nu obținem rezultatul la care ne așteptam în urma muncii depuse. Însă din fiecare greșeală putem extrage un înțeles, o morală de care vom ține cont în experiențele viitoare şi care ne vor facilita accesul spre fericire şi împlinire.

Dacă ai fost respins, nu înseamnă că abilitățile tale nu sunt suficiente sau că nu muncești suficient de mult, însă toți oamenii sunt unici și au opinii, dorințe și așteptări diferite. Prin urmare, nu putem fi pe placul tuturor, în același timp. În ceea ce privește aşteptările proprii, succesul reprezintă destinaţia unei lungi şi anevoioase călătorii, plină de obstacole, dar nu imposibil de parcurs. Dacă nu ai ajuns încă la ceea ce ţi-ai propus, continuă să crezi în capacitatea ta, căci munca va fi întotdeauna răsplătită, în final. 

Cum îţi poţi recăpăta încrederea în tine

1. Încearcă să părăsești zona de confort

Încrederea se dezvoltă acționând, iar tu nu acționezi pentru că nu ai încredere. Trebuie să părăsești acest cerc vicios și să încerci să ieși din zona de confort, pentru a te obișnui cu provocările. Crezi că nu vei putea ține un discurs captivant, îți e frică să vorbești în public? Încearcă să ții mai multe discursuri, atât unui public redus, cât și unui public mai numeros. Poți exersa chiar cu tine însuți, în oglindă.

Observă aspectele care te pun în dificultate și concentrează-te asupra lor, îmbunătățindu-le de fiecare dată. Îți e frică să faci cunoștință cu persoane noi, de teama că nu vei fi apreciat? Trebuie să ai inițiativă și să te implici și tu în dezvoltarea unor legături cu oamenii din jur. Cu siguranță, fiind tu însuți, vei găsi pe cineva care va rezona perfect cu modul tău de a fi.

Poate nu vei reuși de fiecare dată și poate că îți va fi greu la început, însă în spatele oricărei reușite stau exercițiul, repetiția, încercările. 

2. Setează-ți obiectivele potrivite

Nu este greșit să țintești cât mai sus, să aspiri către cele mai înalte culmi ale succesului. Aceste idealuri ne motivează să muncim necondiționat. Însă, de multe ori, dacă aceste idealuri nu se concretizează așa cum ne-am dori să se întâmple, putem experimenta sentimentul dureros al eșecului, ce afectează dramatic stima și încrederea în sine.

E mult mai potrivit și sănătos să ne setăm multe obiective mici care să ne îndrepte, pas cu pas, spre realizarea obiectivului final. În acest mod, ne putem bucura de fiecare mică dorință împlinită, ce ne va încărca de fericire, speranță și convingerea că suntem capabili să reușim tot ceea ce ne-am propus.

Spre exemplu, dacă îți dorești să obții o notă mare la un examen dificil, începe cu pași mici. Propune-ți să înveți câte un capitol periodic, apoi repetă ceea ce ai învățat. Observând că la fiecare nouă repetare ai început să acumulezi noi informații și progresul tău este considerabil, visul tău de a lua o notă bună va fi tot mai aproape de realitate și vei căpăta forțe proaspete ce te vor propulsa în călătoria spre succes. 

3. Învață să te apreciezi

Greșelile sau eșecurile nu te definesc ca persoană, iar respingerile sau insultele nu pot fi obiective. Ești capabil să faci mai mult decât crezi acum că poți. Din acest motiv, trebuie să înveți să te apreciezi. Să apreciezi progresul pe care îl faci într-o anumită direcție, să petreci mai mult timp cu tine însuți, meditând sau dansând, făcând orice îți face plăcere. Nu critica deciziile pe care le-ai făcut anterior și nu te critica în mod repetat, pentru că nu e un obicei constructiv.

E important să îți observi micile defecte și să le ameliorezi așa cum crezi de cuviință, însă nu trebuie să devii propriul critic care își adresează insulte recurent. Încearcă să îți îmbunătățești abilitățile, să practici cele mai iubite pasiuni ale tale și să îți oferi timp. Dacă tu nu-ţi vezi calităţile, cum le-ar putea vedea altcineva?

Încrederea în sine, la fel ca încrederea în cei din jur, este ușor de pierdut și greu de recuperat. Exercițiul și echilibrul sunt factori decisivi în recăpătarea încrederii în sine. Iubindu-te pe tine și învățând să apreciezi tot ceea ce te caracterizează, vei accepta mai ușor persoanele din jurul tău și îți vei facilita integrarea într-un grup social, în care să simți că poți avea încredere. Ai nevoie doar de timp. 

Dacă ai încredere în tine, inspiri încredere altora. Johann W. von Goethe

 

Resurse:

https://www.healthline.com/health/trusting-yourself#building-trust

https://psychcentral.com/blog/3-ways-to-develop-self-trust/

 

Autor: Casiana Bobric

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!