Trăiește la maximum · marți, 13 dec.

Respiro Help

Gândirea pozitivă

Atât gândirea pozitivă cât și cea negativă fac parte din stările psihologice normale ale unei persoane. Ȋn funcţie de stare, înclinăm să privim lucrurile în bine sau în rău, dar trebuie să fim conștienţi de efectul acestor perspective. O gândire negativă va atrage evenimente neplăcute și va aduce în viaţa noastră durere, suferinţă, tristeţe, în vreme ce o gândire pozitivă va atrage întâmplări pozitive și ne va oferi eficienţă, satisfacţie, succes și sentimentul de împlinire.

A gândi însă pozitiv, fără a acţiona în acest sens ar putea fi egal cu 0. Pot sa gândesc că voi deveni din salariat…miliardar. Ȋn câteva luni. Dar lucrurile nu merg chiar așa. Fără fapte s-ar putea ca nici măcar salariul să nu mi se mărească. La fel este și în cazul gândirii pozitive. Gândirea pozitivă înseamnă să vezi lucid ce opţiuni ai, ce capacităţi personale (uneori e util să îţi amintești un moment când ai avut o victorie personală importantă, să te gândești ce abilități ai folosit atunci).

Ȋnseamnă să faci toate lucrurile care duc la alt rezultat decât cel care te nemulțumește și să ai curaj să mergi mai departe, în ciuda adversităților de pe drum. Ȋnseamnă să ceri ajutorul, să refuzi, dacă nu ești de acord, să te opui. Nu în ultimul rând, înseamnă să deprinzi abilitatea de a vedea partea plină a paharului, de a resemnifica o întâmplare negativă, de a scoate ceva bun din ceva rău.

Este important să rămâi deschis lumii, oamenilor, vieții, chiar dacă viața și oamenii nu au fost mereu buni cu tine. Ȋn primul rând, însă, trebuie să rămâi ancorat în realitate. Să nu visezi la lucruri irealizabile, precum a-i avea ca vecini pe Angelina Jolie și Brad Pitt, ci să faci lucruri mici, zilnic, spre a atinge fiecare scop pe care ți-l dorești. Ȋţi poţi face viaţa mai bună prin acţiunile proprii, cât se poate de coștient.

Ai putea începe de astăzi, dacă chiar îţi dorești. Iată câteva posibilităţi simple de a face acest lucru:

1. Zâmbește. Da, știu, e dificil să faci acest lucru, mai ales atunci cand gândurile nu prea te ajută. M-aș bucura însă să încerci. Te va ajuta să îţi schimbi dispoziţia și vei vedea ce persoană frumoasă se ascunde în tine. Ȋn plus, ai nevoie doar de 17 mușchi pentru a zâmbi și 43 pentru a te încrunta.

2. Ȋnconjoară-te cu persoane pozitive. Atunci când ești într-o pasă proastă ceea ce nu ai nevoie este să ai lângă tine persoane care să-ţi hrănească gândurile negative. Ascultă și părerile prietenilor tăi optimiști și meditează la ele. Unele s-ar putea chiar să te ajute.

3. Schimbă-ţi gandurile negative, în gânduri pozitive. De exemplu, în loc sa te gândești că nu vrei reuși să faci faţă solicitărilor săptămânale, te-ai putea gândi că orice problemă vine dacă nu cu “n” soluţii, cel puţin cu una.

4. Nu juca rolul de victimă. Viaţa ta, depinde de alegerile tale. Asumă-ţi responsabilitatea. Dacă nu ești mulţumit de modul în care merg lucrurile în viaţa ta, schimbă-le. Spune “stop” unora, și “bun venit” altora.

5. Amintește-ţi ca nimeni nu este perfect. Permite-ţi să greșești, iar apoi, mergi mai departe. Toţi gresim. Important este cum ne raportăm la greșeli, ce învăţăm din ele și cum nu le mai repetăm.

6. Fă o listă cu cinci lucruri pentru care ești recunoscător, acum. Fiind recunoscător te va ajuta să apreciezi ceea ce ai deja. Focusează-te pe ceea ce deţii, nu pe ceea ce îţi lipsește. Fii fericit cu ce ai, însă, nu uita să muncești pentru ceea ce îţi dorești.

7. Citește citate motivaţionale. Și nu doar atât. Ai putea chiar să le scoţi la imprimantă și să le lipești în camera ta, pe frigider, pe computer. Te vor inspira la fiecare început de zi și îţi vor aduce zâmbetul pe buze. Tu ce faci? Crezi că poţi da un “refresh” gândurilor tale?

Bibliografie: 1. www.la-psiholog.ro 2. www.psychologies.ro 3. www.linkedin.com

Un articol scris de:

Mădălina Caraveţeanu

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!