Trăiește la maximum · marți, 13 dec.

Respiro Help

Nevoia de apartenență la grup

Într-o lume diversificată ca a noastră, dorința de a face parte dintr-un grup în care să ne simțim bine este des întâlnită, însă în același timp ne este frică să spunem cine suntem cu adevărat din cauza nesiguranței exprimării personalității noastre.  Una dintre nevoile fiziologice din piramida lui Maslow este  apartenența unui grup.

Oamenii  trăiesc organizaţi  în  grupuri  deoarece  sunt  fiinţe sociale, acestea aducând cu sine interese, experiențe, cunoștințe. Prin apartenența unui grup acceptăm să ne supunem influențelor și obiceiurile acestora. Uneori, facem aceste alegeri în funcție de ceea ce ne definește, sau doar pentru simplul motiv că își doresc să fie acceptați într-un alt cadru.

Într-un grup, comunicarea asertivă dă startul unor conversații eficiente și abilităților de dezbatere. Asertivitatea reprezintă o abilitate importantă în rezolvarea situațiilor conflictuale și în rezistența la presiunea grupului, mai ales atunci când nu știi cum să explici cine ești tu cu adevărat.

Așa că dacă simți că nu ești ascultat de cineva, revizuiește-ți tipul de abordare verbală, se poate ca tocmai la tine să fie problema, nu neapărat la subiectul discuției. Iată câteva dintre principiile ascultării active: absența întreruperilor, verificarea înțelegerii informațiilor factuale și emoționale de către interlocutor, clarificarea, exprimarea empatică.

Sănătatea socială este de cele mai multe ori dată la o parte, dar tocmai ea are un impact important asupra sănătății fizice. Relațiile sociale influențează adoptarea comportamentelor sănătoase și de risc. Integrarea într-un grup implică acceptarea valorilor grupului și adoptarea unui stil de viață asemănător, iar benefic pentru viața noastră ar fi adoptarea unui stil de viață sănătos care sa lungească durata de viață pentru a putea petrece mai mult timp alături de cei dragi nouă. Așa că, în loc de o ieșire cu cei dragi la o ceașcă de cafea, poți alege un parc deosebit în care îți poți întinde o pătură și să admiri cele din jur.

Pentru ca această nevoie să fie satisfăcută într-un mod plăcut este necesar să o gestionăm într-un mod sănătos. Iată câțiva factori care ajută la dezvoltarea socială:

1. Exercițiul fizic. Majoritatea oamenilor care practică exercițiul fizic au în plus beneficii sociale și emoționale. Implicarea în activități fizice facilitează dezvoltarea relațiilor sociale iar acestea pot transforma o întâlnire a unui grup într-o întâlnire plăcută cu activități care dezvoltă atât corpul cât și creierul.

2. Interacțiunea cu persoanele de toate vârstele. Este recomandată comunicarea si interactiunile atât cu copiii cât și cu persoanele de vârsta a 2-a sau a 3-a. Avem multe de învățat din aceste interacțiuni sociale și sunt eficiente pentru o dezvoltare socială echilibrată.

3.Voluntariatul. Unul dintre cele mai bune moduri de a-ți face noi prieteni și de a te conecta la lume este voluntariatul: intrii în contact cu oameni noi, care au inițiativă, valori și interese comune cu ale tale. Munca în echipă de cele mai multe ori unește relația dintre persoane și ajută îmbunătățirea abilităților sociale.

Nu îți fie teamă să experimentezi lucruri noi, fiecare este diferit în modul lui, altfel nu ar mai exista diversitate, ceea ce ar duce la monotonie. Poți încerca desenul, aerobicul, respectarea programului de somn, voluntariatul, lectura, joggingul dimineața pe aer proaspăt sau orice altă activitate care te-ar provoca la ceva nou și vei observa că vei avea o altă perspectivă asupra vieții tale.

Îți vei pune la încercare propriile puteri și astfel vei reuși să te definești mai bine, arătând cine ești cu adevărat. Așadar, dacă îți dorești să faci parte dintr-un grup în care să te simți bine, în care să poți fii tu, încearcă să te gândești la stilul de viață pe care îl ai și nu uita că un stil de viață sănătos aduce beneficii chiar și în mediul social.

Surse: www.blogunteer.ro

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!