Trăiește la maximum · marți, 13 dec.

Respiro Help

Puterea aprecierii

Cel mai profund principiu al naturii umane e dorința de a fi apreciat.” William James Această dorință a importanței de sine l-a inspirat pe Dickens să își scrie romanele nemuritoare. Această dorință l-a inspirat pe Sir Christopher Wren să își conceapă simfoniile în piatră.

Această dorință l-a îndemnat pe Rockfeller să adune milioane de dolari pe care nu le-a cheltuit niciodată. Și aceeași dorință a motivat cea mai bogată familie din orașul tău să își construiască o casă mult mai mare decât avea nevoie.Dacă unii oameni sunt atât de înfometați după un sentiment al importanței încât recurg la nebunie pentru a și-l satisface, nu e greu să ne imaginăm ce miracole am putea înfăptui oferindu-le celor din jurul nostru o apreciere sinceră.

Conform unei povestiri amuzante, o fermieră, la sfârșitul unei zile de muncă grea, a așezat în fața bărbaților din familia ei o claie mare de fân. Iar când aceștia au întrebat-o indignați dacă nu cumva își pierduse mințile, ea a răspuns: „Vai, dar cum de ați observat? Am gătit pentru voi, oameni buni, în ultimii douăzeci de ani și în tot acest timp nu am auzit un sigur cuvât care să îmi dea de înțeles că nu mâncați pur și simplu fân.”

Acum câțiva ani, când a fost întreprins un studiu despre nevestele care își părăseau soții, s-a ajuns la concluzia că motivul principal pentru care acestea alegeau să plece de acasă a fost lipsa aprecierii. Sunt ferm convinsă că un studiu despre soții care își părăsesc nevestele ar ajunge la concluzii similare. Suntem obișnuiți în asemenea măsură cu partenerii de viață, încât ne dăm atât de rar sau chiar niciodată de înțeles că îi apreciem.

Urmând un program de dezvoltare personală, un grup de femei au cerut soțiilor lor să le scrie care sunt primele șase lucruri pe care ar putea să le schimbe pentru a deveni soții mai bune. Unul dintre soți a povestit mai târziu despre tentația de a întocmi acea listă. Din înțelepciune și din dragoste pentru soția lui a ales, totuși, să amâne scrierea ei până a doua zi.

Gândindu-se la defectele sale și la faptul că soția lui nu i le-a reproșat niciodată a ales o altă abordare. Așa că, în loc de lista cu cele șase defecte, acesta a trimis soției lui un buchet șase trandafiri. Seara, când a ajuns acasă, a întâlnit-o pe soția lui, care îl întâmpina cu lacrimi în ochi. La următoarea întâlnire în cadrul programului de dezvoltare personală, cesta s-a dovedit a fi cel mai frumos gest. Atunci, soțul a conștientizat puterea aprecierii.

Nu e nevoie de gesturi sau cuvinte mari. Nici măcar nu presupune un sacrificiu. Însă rezultatele aprecierii constante a celui de lângă noi sunt neașteptat de mari.

Articol scris de:

Sorina Ilie

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!