Experimentează · miercuri, 8 apr.

Respiro Help

Viața de cuplu după infidelitate

Cuplurile se pot confrunta, de-a lungul timpului, cu numeroase provocări. Modul în care sunt gestionate aceste provocări de către cei doi parteneri va stabili soarta relației. 

O provocare des întâlnită în viața cuplurilor, fie ele căsătorite sau nu, este infidelitatea. Deși poate veți fi tentați să spuneți: „Eu nu aș putea face așa ceva!”, „Mie nu mi s-ar putea întâmpla!”, adevărul e că viața e plină de neprevăzut și chiar noi am putea ajunge să ne înșelăm partenerul, să fim înșelați de partener sau să fim o terță persoană în contextul unei infidelități.

Infidelitatea poate produce multă suferință pentru ambii parteneri. Partenerul înșelat se poate simți trădat, poate interpreta experiența ca pe o traumă, și acest lucru îi poate afecta funcționalitatea, mai ales în domeniul relațiilor. Mai mult, dacă acesta suferea în trecut de o stimă de sine scăzută și de lipsă de încredere, lucrurile se pot complica și mai mult după o infidelitate. 

Partenerul care a înșelat poate să fie și el, la rândul său, măcinat de rușine, vinovăție, depresie, regrete. Faptul că a acționat contrat principiilor și valorilor sale poate lăsa urme.

Infidelitatea poate avea diverse motive, poate apărea în diverse contexte. Așadar, și persoanele implicate vor reacționa diferit. Sunt cupluri, care după aventura unuia dintre parteneri au devenit mai puternice. Sunt cupluri care s-au destrămat. Sunt cupluri care au trecut peste suferință și au mers mai departe împreună. Sunt cupluri care nu au suferit în urma unei astfel de experiențe. 

Pentru că suntem diferiți și unici, nu există nici vreo rețetă despre modul în care ar trebui să ne comportăm atunci când experiența infidelității apare în viața noastră. Unii vor alege să rupă relația fără a cere vreo explicație, alții vor alege să discute și să încerce să rezolve problemele.

Pentru a încerca să repari o relație e nevoie de curaj, înțelegere, efort și susținere din partea ambilor parteneri. Procesul poate fi anevoios, dificil, uneori frustrant. Perioada de suferință poate dura. Dar dacă doi oameni se iubesc și sunt dispuși să-și mai ofere o șansă, tot acest efort merită.

Așadar, și dacă veți hotarî să mergeți pe drumuri separate, fiecare dintre voi, membrii cuplului, meritați o explicație, meritați să știți ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns în această situație. Meritați să știți ce greșeli ați făcut pentru a nu le repeta în relațiile viitoare. 

Meritați o discuție sinceră, deschisă, meritați să înțelegeți!

Pentru o astfel de discuție este nevoie să treacă puțin timp. În momentul în care emoțiile sunt foarte intense, o astfel de conversație este dificil de purtat. 

Așteptați momentul potrivit, un moment mai liniștit. Fiți deschis, sincer, vulnerabil față de partenerul vostru.

Iată câțiva pași pe care îi puteți urma:

1. Purtați o discuție detaliată

Este crucial să aflăm, mai întâi de toate, cât mai multe detalii legate de aventură:

  • „Când a început?” „Cât a durat?”

  • „Mai continuă și acum relația sau s-a încheiat?”

  • „Ce tip de relație a fost (de natură emoțională, de natură sexuală sau ambele)?”

  • „Cine este cealaltă persoană (un prieten, un coleg de muncă)?” „Ce își dorea/dorește acea persoană de la relație?” „Care este statusul acelei persoane (într-o relație, căsătorită, singură)?” „Pot să intervină anumite aspecte de ordin profesional sau legal (pot fi dat afară de la muncă pentru că am avut o relație cu șeful meu)?”

2. Înțelegeți impactului aventurii asupra fiecăruia dintre parteneri

Prioritatea îi este acordată partenerului înșelat. Acesta trebuie încurajat să-și exprime emoțiile, trăirile.

  • „Cum mă simt (eu, persoana înșelată)?” „Ce gânduri am legate de infidelitatea partenerului meu?” „Cum mă raportez la această situație?” „Ce impact are infidelitatea partenerului asupra mea?”

  • „Cum mă simt (eu, persoana care a înșelat)?” „Ce gânduri am legate de faptul că mi-am înșelat partenerul?” „Cum mă raportez la această situație?” „Ce impact are faptul că am fost infidel/infidelă asupra mea?”

În cazul în care este prea mare tensiunea dintre parteneri, aceștia își pot scrie scrisori în care exprimă ceea ce simt.

3. Găsiți unui sens

Oamenii trec mai ușor peste situațiile dificile din viața lor atunci când le pot atribui un sens, o semnificație.

  • „De ce s-a întâmplat?”

  • „Ce a condus la infidelitate?”

Partenerul care a înșelat va explica motivele pentru care s-a ajuns în această situație. Poate fi vorba de anumite vulnerabiltăți ale relației (ne certăm tot timpul), sau de anumiți factori care au favorizat infidelitatea (partenerul meu este mult timp plecat, partenerul nu a mai fost atent la nevoile mele în ultimele luni).

4. Luați o decizie

  • „Cum vom merge mai departe? Împreună sau separat?”

După ce s-au discutat deschis și detaliat toate aspectele legate de infidelitate, este timpul să luăm o decizie cu privire la direcția în care va merge relația. 

În acest punct, partenerul înșelat va hotarî dacă este capabil să ierte aventura. Tot el va hotarî dacă se mai poate simți în siguranță în această relație și dacă își poate recăpăta încrederea în partener.

Dacă membrii cuplului vor decide să rămână împreună, aceștia vor trebui să găsească soluții pentru a evita astfel de incidente viitoare, modalități prin care să-și consolideze relația și să-și reconstruiască încrederea.

Autor: Maria Alexandra Moga

Bibliografie:

Gurman A. S., (2008). Clinical Handbook of Couple Therapy

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!