Inspirație · luni, 22 apr.

Bianca Timșa Stoicescu

Ce caută fiecare? Ce ne mulțumește pe toți?

Cred că fiecare dintre noi are câte un subiect la care este sensibil. Ce faceți când ceva nu merge bine într-un anumit punct? Cred că știu cum procedați – același lucru ne caracterizează pe toți. Căutăm rețete. Ne uităm după experiențe ale celor care trec prin aceleași întâmplări. Suntem atenți la ceea ce ar semăna măcar puțin cu situațiile noastre. Evident, apelăm la Google. 

Dacă ar fi să avem un punct comun cu toții, la care nu că am fi corigenți, dar poate că ne-am dori să fie mai spornic – vă dați seama care ar fi? 

Exact – fericirea. 

Cu toții întrebăm – cum pot să ajung fericit? 

De regulă, ni se prezintă câțiva pași înlănțuiți: peste niciunul nu poți sări. Ei bine, eu îmi propun să fiu altfel decât ceilalți, așa că vă voi supune atenției 7 principii dintre care puteți alege. Pe oricare îl veți îndeplini veți cunoaște fericirea. Le puneți pe toate în practică? Veți fi fericiți nu la puterea 7, ci la puterea 7777777777 (și așa mai departe…)

Deci principiile …

  1. Fericirea este o certitudine dacă petreci timp de calitate cu cei iubiți, într-o atmosferă caldă și relaxată. Când ochii sunt încântați de lumina din jur și urechile ascultă muzica preferată, când inima este plină de încântarea că-i ai alături pe cei care-ți sunt dragi, ai un confort care te poartă spre senin. 
  2.  Fericirea constă în echilibru. Atunci când ai exactceea ce-ți dorești, este bine, dar dacă nu ai și în cantitatea necesară, parcă degeaba ai… Nici prea puțin nu-i bine pentru că nu te saturi, nici prea mult nu e bine pentru că devine plictisitor. Aceasta înseamnă să păstrezi pentru tine cât îți este de folos. Iar acest cât îți este de folosdoar tu poți hotărî, doar tu poți reuși să realizezi! Totul ține de autocunoaștere.
  3. Se prea poate să nu ai parte de ceea ce-ți dorești. Să fi pierdut pe cineva drag. Să fi rămas în imposibilitatea de a mai continua studiile – pe moment sau pentru totdeauna. Să ai o boală care să-și facă de cap în corpul tău și să nu găsești remediu – poate chiar să nici nu te creadă doctorii că te simți rău, pentru că nu iese nimic la analize. Cele mai ciudate și mai dificile momente prin care treci pot fi depășite prin petrecerea timpului în natură.Poate să pară ceva stupid, așa cum i-ai propune unui om cu osul rupt să bea un sirop, dar aceasta pur și simplu pentru că am ajuns să nu mai înțelegem cum am fost noi creați și cum funcționăm. Sănătatea noastră vine din comuniunea cu natura. Aceasta ne poate da o stare de bine fizică și mentală. Trezirea noastră începe încet, încet și în țări precum Scoția li se dă voie doctorilor să recomande acest remediu tocmai pentru că este o realitate – îndepărtarea de natură aduce boala în noi. Reconectarea cu ea ne poate da vindecarea, ne poate duce la fericire.
  4. Lipsa de fericire vine și din faptul că nu ne împlinim menirea. Fiecare dintre noi are o chemare, are calități care-l conduc spre ceva ce doar el ar putea realiza. Dar lenea sau delăsarea ne fac să nu ne folosim potențialul maxim. Vorba aceea: te naști talent și mori speranță! Ceva deosebit se poate clădi în 50 de ani, dar generațiile noastre nu mai realizează ceva, ci doar folosesc ceea ce au produs cei dinainte. Fericirea constă în a avea tăria de caracter de a te descoperi și a vrea să schimbi într-un fel pozitiv lumea din jurul tău. Nu consumerismul, ci perseverența, determinarea și capacitatea de a depăși dificultățile prin muncă grea aduc fericirea. A-ți cunoaște și a-ți atinge scopurile reprezintă filosofia fericirii. 
  5. O viziune asupra vieții avem cu toții. Ea se formează în funcție de experiențele noastre, dar și de ceea ce vedem în jur. Ea se modelează în funcție de ceea ce citim sau urmărim. Se spune că pe mulți dintre noi ne-au îngenuncheat mai mult gândurile despre neputință decât starea reală a lucrurilor. Un mod de gândire  în care totul lucrează spre bine, indiferent cât de dificile sunt etapele prin care trecem este necesar pentru fericire. Noi ajungem să ne dorim viața ca o poveste, dar uităm că poveștile pe care le auzim sau pe care le pun în scenă artiștii au foarte multă intrigă ce este depășită, pas cu pas. În cele din urmă ajunge la fericire, nu din start este poftit pe covorul roșu.
  6.  Relațiile reduse la minim (la o comunicare printr-un mesaj scris sau printr-un telefon închis la care nu răspundem) ne caracterizează. Să ai casa cât mai în pădure, să-ți cumperi o insulă, dacă se poate, să nu mai vezi oameni cu lunile – cam așa este noua tendință a oamenilor. Virtualul este baza. Viața reală este învechită. Și totuși, fericirea umană este dată de sentimentul de a aparține cuiva. Și, ca totul să fie și mai profund și mai agasant (pentru cei ce nu vor să se conecteze cu ființele din jur!), fericirea înseamnă chiar să te simți confortabil și în siguranță atunci când alții îți poartă de grijă. O adevărată provocare, nu?
  7. Fericirea nu înseamnă întotdeauna a merge înainte, ci, în mod paradoxal, poate înseamna să faci un pas în spate. Da, atunci când lucrurile nu merg sau când totul se surpă, când se termină relațiile ce păreau sensul vieții noastre, a lăsa deoparte negativitatea este cel mai bun răspuns. Poate că ai acceptat că lucrurile pe ansamblu te poartă spre bine, dar trebuie să mai ai și curajul de-a-ți asuma responsabilitatea pentru schimbări, dacă ceea ce ai încercat nu a mers. Când se întâmplă ceva rău, a regândi strategiile nu înseamnă slăbiciune, ci înțelepciune. Înțelepciune ce duce la fericire…

 

Care dintre aceste principii pentru fericire îți place cel mai mult? Ei, eu aș întreba, de asemenea, care dintre ele este un capitol slab al vieții taleși cum crezi că poți lucra asupra lui? 

 

P.S. Și acum, ca să fim corecți până la capăt, să recunoaștem că aceste 7 principii sunt secretul pentru care țările nordice apar în cadrul sondajelor despre fericire pe locuri fruntașe. Aceste concepte au fost desprinse dintr-un video al celor de la All Things Nordic. Și pentru cei care vor să învețe cuvintele care le redau – căci prin puține cuvinte se exprimă teoria fericirii acolo! – iată-le: 1. Hygge – Danemarca.  2. Lagom - Suedia 3. Friluftsliv – Norvegia. 4. Sisu - Finlanda 5. Theta reddast - Norvegia 6. Trygghet - Suedia 7. Pyt – Danemarca.

 

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!