Trăiește la maximum · marți, 13 dec.

Respiro Help

Arta de a fi un bun prieten

Cu toții ne dorim să găsim acel prieten care să fie lângă noi când avem nevoie, acel prieten cu care să putem împărtăși atât lucrurile bune care ni se întâmplă, bucuriile, cât și lucrurile mai puțin plăcute sau necazurile.

Prieteniile pot să fie de scurtă durată, de lungă durată, superficiale sau de profunzime. Putem să cunoaștem o persoană încă de când eram mici și să împărtășim cu acesta doar impresii generale sau putem să întâlnim pe cineva de puțin timp și să ajungem să împărtășim cu acesta lucruri profunde din viața noastră. Calitatea prieteniilor din viața noastră cât și durata acestora depinde în egală măsură atât de cel cu care suntem în relație de prietenie cât și de noi înșine.

Ce avem de făcut când întâlnim acel prieten care este sincer și ne dovedește că putem avea încredere în el, care ne dovedește că este o persoană bună și dezinteresată și în preajma căruia ne simțim mult mai bine chiar dacă am avut o zi mai grea iar atunci când ni se întâmplă ceva, indiferent dacă este un lucru plăcut sau mai puțin plăcut, este printre primele persoane cu care dorim să discutăm ceea ce ni s-a întâmplat?

Cu siguranță trebuie să păstrăm acel prieten în viața noastră cât mai mult posibil!

Indiferent dacă suntem aproape de prietenul nostru sau dacă distanța ne desparte, prieteniile adevărate vor rezista în timp, se vor consolida și vor crește din ce în ce mai mult dacă știm cum să păstrăm relația de prietenie.

În continuare vom prezenta pe scurt câteva sugestii cu ajutorul cărora putem să păstrăm în viața noastră acea relație de prietenie care ne împlinește sufletește fără să ajungem să profităm de bunul nostru prieten.

În primul rând, este indicat să ne rezervăm timp pentru a-l petrece cu acei prieteni buni indiferent de distanța dintre noi. Dacă suntem în același oraș cu prietenii noștri putem să ne întâlnim periodic, să desfășurăm diferite activități împreună sau pur și simplu să stăm și să vorbim față în față.

Desigur că și convorbirile telefonice sau cele pe Skype sunt benefice în menținerea relațiiilor de prietenie, mai ales în acele relații în care este mai dificil să ne întâlnim față în față dar dacă timpul și distanța ne perimit, ne putem organiza timpul în așa fel încât să avem ocazia să ne întâlnim și față în față cu prietenii noștri.

Fii deschis! Atât în construirea relației de prietenie cât și în menținerea acesteia este necesar să fim deschiși față de prietenii noștri. Atunci când prietenii noștri fac lucruri care ne fac să ne simțim inconfortabil este bine să discutăm cu ei pentru a remedia problema, este posibil ca ei să facă lucrurile respective fără să conștientizeze că pe noi ne deranjează.

Ai încredere în prietenii tăi și la rândul tău inspiră-le încredere. O prietenie are mult mai multe șanse să devină și o prietenie sinceră și de lungă durată dacă se bazează pe încredere reciprocă.

Rămâi loial prietenilor tăi. Dacă aceștia au avut încredere să îți împărtășească lucruri personale din viața lor, ai grijă să le păstrezi pentru tine, nu le povesti și altor prieteni. De asemenea, comportamentul pe care îl ai față de prietenii tăi atunci când ei sunt de față nu trebuie să se modifice când ei nu mai sunt în preajma ta, alte personae nu ar trebui să se simtă confortabil să îi vorbească de rău pe prietenii tăi când ești și tu de față.

Ține cont de părerea celuilalt. Atunci când vă petreceți timpul împreună este bine ca fiecare să propună activitățile pe care le realizați împreună și să alegeți împreună ce doriți să faceți, iar astfel niciunul dintre voi să nu se simtă mai puțin important în relația de prietenie.

Fii acolo când are nevoie de tine și ascultă-l. Pentru a-ți păstra cei mai buni prieteni aproape este necesar să te și dedici lor nu doar să aștepți ca ei să își sacrifice timpul pentru tine. Dacă prietenii tăi trec prin perioade mai grele încearcă să fii lângă ei și să îi susții cum poți mai bine. Uneori și faptul că le asculți supărarea îi poate ajuta mai mult decât crezi.

Arată-i cât de important este pentru tine. Cu toții simțim nevoia de apreciere din partea celor dragi și a prietenilor și ne simțim bine atunci când știm că suntem importanți pentru cineva. Așadar, dacă prietenii tăi sunt importanți pentru tine nu ezita să le spui acest lucru,fă-i să se simtă apreciați și importanți, spune-le ce apreciezi la ei și de ce nu, fă-le câte un mic cadou din când în când chiar dacă nu este o ocazie specială.

Un articol scris de:

Larisa Nedelea

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!