Eliberează-te · joi, 2 iul.

Respiro Help

Ce este o criză existențială?

 

O criză existențială se referă la acea senzație de neliniște care apare în momentul în care ne gândim la ideea de sens a vieții, la alegerile care ne stau în față sau la libertatea pe care începem să o conștientizăm. Fie că vorbim despre o criză existențială sau despre anxietatea existențială, preocupările principale sunt aceleași: faptul că viața este inutilă, că existența noastră nu are niciun sens și că într-o zi vom muri cu toții.  

Anxietatea existențială tinde să apară în momentul unor tranziții majore, fiind în strânsă legătură cu pierderea siguranței și sentimentului de securitate. Un exemplu de tranziție ar putea fi un divorț care duce la pierderea partenerului și generează o schimbare profundă în contextul de viață al celor implicați. Atunci când fundamentul pe care s-a construit viața noastră începe să se prăbușească, acest lucru poate să nască o criză existențială și să ducă la o îndoială și punere sub semnul întrebării a sensului existenței. 

Pe de altă parte, o criză existențială poate fi văzută ca o călătorie sau un drum de-a lungul căruia se pot face numeroase conștientizări legate de propria noastră libertate și de ceea ce facem și dorim să lăsăm în urmă până în momentul în care viața noastră se va încheia. 

Cum identifici o criză existențială

Există o varietate de simptome care pot fi experimentate în contextul unei crize existențiale:

  • Depresie
  • Sentimentul de a fi copleșit de ceea ce se întâmplă în jur
  • Izolarea de prieteni și de persoane dragi
  • Lipsa motivației și a energiei
  • Singurătate
  • Îngrijorare obsesivă

Mai mult, o criză existențială apare adesea după evenimente majore de viață, precum:

  • Schimbarea locului de muncă
  • Moartea unei persoane dragi
  • Primirea unui diagnostic nefavorabil sau care pune viața în pericol
  • Trăirea unei experiențe tragice sau traumatice
  • Căsătoria sau divorțul
  • Nașterea copiilor

Expresia de „criză existențială” este un termen umbrelă utilizat pentru a descrie sau grupa mai multe tipuri de probleme ce țin de o anumită tematică.

Frica și responsabilitatea

Existențialismul subliniază faptul că fiecare dintre noi suntem liberi să facem alegeri în viață, iar prin această libertate de alegere vine și responsabilitatea. Cu toate acestea, având în față perspectiva morții, acțiunile noastre pot părea fără sens atunci când le privim în ansamblul întregii vieți.  Această conștientizare a libertății poate să ducă la disperare, iar responsabilitatea care vine cu această libertate poate provoca anxietate. 

Cât de des te-ai luptat cu o decizie și te-ai temut că nu este cea mai potrivită?

Teama de a face o alegere greșită reflectă furia în legătură cu libertatea legată de preocupările existențiale. Existențialiștii consideră că ne confruntăm cu această anxietate deoarece nu există o cale „corectă” și niciun ghid care să ne spună ce să facem. În esență, fiecare dintre noi trebuie să aducă sens în propria viață. Dacă această responsabilitate se simte prea mare sau prea puternică, ne poate determina să apelăm la comportamente care ne protejează de acest sentiment de anxietate.

Sensul vieții 

Dacă te lupți cu anxietatea existențială te-ai putea întreba cu privire la care este rostul vieții tale pe acest pământ. Pe măsură ce trecem prin diferite perioade și schimbări este posibil să pierdem sentimentul de securitate pe care îl resimțeam înainte și să punem la îndoială sensul vieții noastre de vreme ce oricum vom muri. 

Filosoful și jurnalistul francez Albert Camus spunea că abilitatea de a avea o pasiune pentru ceea ce altfel ar putea fi considerat o viață fără sens reflectă o apreciere pentru viața însăși. Dacă am putea înceta să încercăm să trăim ca și când am avea un obiectiv final și am începe să trăim pentru momentul prezent, în ideea de „a fi” aici și acum, atunci este posibil ca viața noastră să devină una cu sens.

Autenticitatea

O criză existențială ne-ar putea apropia mult mai mult de ceea ce suntem noi, însă ar putea aduce și anxietate. S-ar putea să ne confruntăm cu o serie de gânduri despre cum trece viața noastră și despre modul în care o trăim. Când încetăm să luăm de la sine faptul că ne trezim în fiecare zi și suntem în viață, putem să experimentăm anxietate, dar în același timp putem să câștigăm o semnificație mai profundă a ceea ce înseamnă a trăi viața. 

S-ar putea să observăm că toate problemele de zi cu zi care ne deranjează nu par să mai conteze și toate gândurile, temerile, anxietatea cu privire la această lume dispar deoarece în fața noastră stă o problemă mult mai mare: oare la sfârșitul vieții câte din cele care mi se întâmplă vor mai conta? O să conteze cariera pe care am ales-o, banii pe care i-am avut sau ce mașină am condus?

Moartea și boala

Pierderea unui partener, părinte, frate, copil sau altă persoană la care ținem ne obligă adesea să ne confruntăm cu propria mortalitate și să punem la îndoială sensul propriei noastre vieți. În mod similar, dacă ne confruntăm cu o boală gravă sau care ne pune viața în pericol, această situație poate să genereze o criză existențială și gânduri care au de-a face cu ideea de moarte și de sens al vieții. 

Cum poți depăși o criză existențială

Dat fiind faptul că anxietatea existențială este legată de conștientizarea limitelor și caracterul finit al vieții noastre, anxietatea de acest tip poate fi văzută ca fiind inevitabilă și nu patologică. Din acest motiv, fiecare dintre noi trebuie să găsească o modalitate de a „trăi” cu această anxietate, mai degrabă decât să o elimine sau să o nege. 

Există câteva modalități prin care putem răspunde în fața unei crize existențiale. O modalitate se referă la a nu schimba nimic și a face lucrurile pe care le făceam înainte sau altfel spus, alegerea de a nu trăi propria viață sau a mă lăsa absorbit de distragerile zilnice, astfel încât să nu trăiesc o viață autentică, așa cum știu că aș putea să o trăiesc și mi-aș dori. 

Experimentarea unei crize existențiale poate fi pozitivă întrucât ne determină să ridicăm întrebări despre scopul vieții pe care o trăim și ne poate ajuta să găsim noi direcții.

Notăm mai jos o serie de întrebări care pot să ne ajute atunci când trecem printr-o criză existențială:

  • Aș putea lăsa aceasta anxietate existențială să mă motiveze și să mă ghideze spre o viață mai autentică? Dacă da, cum anume?
  • Care sunt lucrurile la care aș putea să renunț și care simt că mă rețin din a mă dezvolta?
  • Ce anume mă împiedică să trăiesc viața pe care îmi doresc să o trăiesc?
  • Care sunt acele persoane la care țin și lângă care aș dori să mă aflu mereu?
  • Când cred că ar fi prea târziu să fac schimbările pe care doresc să le fac și de ce le amân?

Sursa: https://www.verywellmind.com/coping-with-existential-anxiety-4163485

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!