Trăiește la maximum · marți, 13 dec.

Respiro Help

Plictiseala

Din ce în ce mai des tinerii, și nu numai ei, se plâng de prezența în viața lor a așa numitei stări de plictiseală. Cu toții am auzit persoane plangându-se din aceasă cauză și poate chiar noi înșine am făcut-o. Dar ce este plictiseala?

Care sunt cauzele și efectele ei? La aceste întrebari vom încerca să găsim raspuns în cele ce urmează. În DEX găsim următoarea definiție: „PLICTISEÁLĂ, plictiseli, s. f.

1. Stare sufletească apăsătoare, ușoară depresie morală provocată de singurătate, de lipsa de ocupație sau de o ocupație neatrăgătoare, de monotonie etc.; gol sufletesc, urât, plictis.

2. Enervare, necaz, supărare.”1 Autorii cărții „Din adâncul sufletului”, Gray Zucav ș Linda Francis, descriu plictiseala ca fiind „(…) eșecul în a găsi o preocupare sau o situație suficient de interesantă pentru a-ți îndeparta atenția de la ceea ce simți cu adevarat.” Ei mai scriu despre aceasta că „apare atunci când privești în exterior și nu găsești niciun lucru care să-ți atragă atenția.

În loc să-ți trăiești emoțiile - să devii conștient de funcționarea sistemului energetic - devii plictisit. Plictiseala este o împotrivire la a deveni conștient de ceea ce simți. Este o trăire bogată, pentru că are loc doar atunci când celelalte metode de a-ți distrage atenția au eșuat.”

Plictiseala este o emoție comună și apare în special în perioada adolescenței și în jurul vârstei a treia din cauza lipsei de activitate, a monotoniei, fiind întâlnită și în rândul persoanelor de vârste medii, ele manifestând o dorință de schimbare. Deși sunt adesea asociate, plictiseala și depresia sunt două lucruri independente, care pot coexista în anumite cazuri, depresia putând să își facă apariția pe un fond de plictiseală acută.

Pentru a evita depresia și celelalte reacții la pliciseală, aceasta trebuie tratată încă de la primele simptome. Modificarea activităților monotone, adăugarea de noi sarcini, renunțarea la obiceiurile dăunătoare și înlocuierea acestora cu altele noi și plăcute pot îndepărta sentimentul de plictis și pot evita urmarile nocive ale dezvoltarii acestuia. Așadar, încă de la primele semne de plictiseală trebuie să încercăm să realizăm care este cauza apariției acesteia și să facem alegeri clare în vederea eliberării de sub jugul ei, având ca scop evitarea efectelor ei nocive.

Surse:  "Din adancul sufletului" - Gray Zucav si Linda Francis | dexonline.ro

Un articol scris de:

Gabriela Dragomir

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!