Serile de cultură Respiro

din 27 martie

Ca răspuns la Reforma Protestantă, Biserica Catolică organizează între 1545 și 1563, Conciliul de la Trènt. În cadrul lui se stabilesc toate liniile directoare ale Contrareformei. Arta plastică, arhitectura și muzica (mijloace de comunicare directă cu enoriașii) sunt – și ele – în centrul atenției. Deși inițial se optase pentru un stil auster, sobru, autoritar, se decide finalmente exact opusul: un stil care prin teatralitatea și încărcătura sa să impresioneze masele și să se poziționeze în antiteză cu rigoarea și lipsa de ornament specifice Bisericii Protestante. În urma Conciliului Tridentin se naște Barocul, o artă gândită de înalții Bisericii Catolice ca unul dintre principalele mijloace de propagandă.

Arhitectura barocă, stil care dă forma noilor biserici – locuri de cult care trebuiau să „vorbească” despre puterea Catolicismului și despre măreția Bisericii – se dezvoltă repede, în primul rând pentru că proiectele sunt puternic finanțate de Papalitate. Cele mai importante opere de arhitectură barocă se întâlnesc deci, în mod firesc, la Roma, acolo unde se afla capitala Statului Papal (stat care nu se rezuma la micuțul Vatican pe care îl cunoaștem astăzi, ci cuprindea aproape întreg centrul Italiei).

Cei mai importanți artiști ai perioadei, Bernini și Borromini, se vor întrece necontenit în a construi biserici, palate și piețe spectaculoase prin dramatismul lor, opus în mod fundamental echilibrului renascentist. Cei doi transformă Roma într-un mod atât de categoric încât am putea spune că Roma de astăzi este în primul rând Roma pe care ei ne-au lăsat-o.

Vă propunem o incursiune în viața și opera celor doi titani ai artei și arhitecturii, incursiune prin intermediul căreia să descoperim împreună arma extrem de sofisticată, de puternică și de scumpă pe care Papalitatea o scotea la luptă împotriva unei biete coli de hârtie care conținea câteva idei: cele 95 de Teze de la Wittenberg. 

 

INVITAT: Dragos Farmazon - manager cultural, istoric, critic și dealer de artă, antreprenor. Absolvent al Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universitășii Naționale de Arte, student al programului de master Istoria și Circulația Ideilor Filosofice, în cadrul Facultății de Filosofie a Universității București. Începând cu 2008, a coordonat și a participat la organizarea a peste 130 de evenimente culturale. A fost Director de Marketing, Director Programe și Proiecte Culturale al casei de licitații Artmark și Director General al galeriilor Art Yourself și Alchemia. În prezent este Managing Partner al galeriei FF. Mid-Century Design și Președinte al fundației culturale Alexandru Bogdan-Pitești. A semnat texte pentru numeroase albume și cataloge de artă, precum și interviuri și articole pentru varii publicații.

Domeniu

Dată începere

Marți, 27 martie 19:00

Dată final

Marți, 27 martie 21:00

Cost

GRATUIT

Locație

Respiro Lounge,
Str. Biserica Doamnei nr. 3

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!