Care este diferența dintre gelozie și invidie?
Invidia și gelozia sunt două stări afective pe care, deși încercăm să le evităm, de multe ori ne confruntăm cu ele de-a lungul vieții. Că vrem sau că nu vrem, acestea, atunci când sunt prezente, ne influențează modul de gândire și comportamentele pe care le avem. Cele două concepte sunt mereu confundate și deseori asociate ca fiind același lucru.
Un prim pas înspre înțelegerea și gestionarea acestor stări este diferențierea lor una față de alta. Mai departe, vom discuta despre invidie și ce anume este diferit față de gelozie.
Invidia este definită ca fiind un sentiment egoist de părere de rău, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia. Pe când gelozia este definită ca fiind un sentiment chinuitor și obsedant provocat de bănuiala sau certitudinea că ființa iubită este necredincioasă. Sentimentul de invidie de multe ori provine din furie, insecuritate, ciudă sau egoism.
Conceptul este legat de dorința de a avea ceva pe care o altă persoană îl are. Așadar, putem spune că invidia este nevoia de ceva ce noi ne dorim însă nu avem dar vedem la altii, fie acel ”ceva” o peroană, un obiect, un loc de muncă sau statutl socio-economic. Gelozia însă este strâns legată de frică, mai ales frica de a pierde, de multe ori, pe cineva. Invidia și gelozia sunt emoții comune și nu este ceva de care trebuie să ne temem sau să ne panicăm dacă am resimțit vreodată una din cele două.
Trebuie să avem grijă însă să nu ne lăsăm acaparați, deoarece o persoană care se axează foarte mult pe scopul invidiei sale ajunge să neglijeze multe dintre aspectele vieții sale, de multe ori cele mai afectate fiind relațiile sociale. De exemplu, să spunem că B este invidios pe un coleg de-al său pentru că este căpitanul echipei de fotbal și el nu. B este, de fapt, invidios pe abilitățile pe care colegul său le are ( dribling, șut, pase) și care sunt mai bune decât ale lui, dorindu-și să aibă și el aceleași abilități.
Așadar, invidia este dată de faptul că B nu are ceva și nu de teama de a pierde ceva ( cum este în cazul geloziei). În cazul geloziei, ca exemplu, putem vorbi despre o fată care își controlează prietenul sau care este mereu indispusă și agitată, certându-se mereu deoarece crede sau știe că prietenul ei o înșeală. În aces caz comportamentul și stările ei sunt date de teama de a pierde pe cineva.
Cele două concepte diferă și atunci când vine vorba de contextul în care apar, invidia este întălnită în mai multe domenii ( ex: locul de muncă, la școală, atunci când vine vorba și de obiecte sau realizări și nu doar de persoane etc.), iar gelozia apare de cele mai multe ori în cadrul unei relații atât de familie sau de prietenie, cât și romantice.
Sumarizat, invidia și gelozia sunt ambele emoții complexe și ne pot afecta funcționarea zilnică mai mult sau mai puțin în funcție de intesintate. Diferențele sunt date de contextele în care apar și de stările din care derivă. Dacă cele două apar cel mai bine este să fie gestionate, fie prin discuții cu prieteni, fie prin discuții cu familia.
Dacă aceste stări ajung să fie foarte intense și să acapareze modul în care ne comportăm sau gândi cel mai bine ar fi să căutăm ajutor specializat, în acest caz psihologul.
Un articol scris de:
Guluță Vlad-George,
Student la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB