Curs: Baroc și Rococo în Europa

Ornamental, extravagant, somptuos, stilul Baroc s-a manifestat în toată creația europeană a secolelor 16 și 17. Arhitectura, dansul, filosofia, mobilierul, muzica, literatura, pictura, sculptura sau teatrul, toate artele au fost influențate de importantele modificări impuse de Biserica Catolică. La finalul lui, Rococoul, stil aristocratic, va marca trecerea spre Iluminism. Caravaggio, Bernini, Rembrandt, Velázquez, Rubens, Vermeer, van Dyck, Murillo, Ribera sau Poussin sunt doar o parte dintre numele care se remarcă în această perioadă.


Curs 1 – Barocul în Italia

Schimbările la nivelul bisericii catolice atrag după ele modificări profunde și în arta epocii. Barocul Italian se distinge prin construcțiile complexe, prin schemele compoziționale dramatice și prin jocul dintre lumini și umbre. Personalități precum Caravaggio, Bernini sau Borromini domină această epocă.

Curs 2 – Barocul în Spania

Spania ajunge și ea în prim-planul artei Europene odată cu perioada barocă. Regalitatea din peninsula Iberică, suficient de puternică acum încât să se erijeze într-un important mecena și comanditar, încurajează dezvoltarea artelor frumoase. Totul se întâmplă însă sub controlul strict al Inchiziției Spaniole. Velazquez, Zurbaran și Murillo sunt printre cei mai apreciați artiști ai momentului.

Curs 3 – Barocul în Flandra

În Flandra, perioada barocă este dominată de numele lui Peter Paul Rubens. Pe lângă el însă se disting și alte personalități importante, precum Anthony van Dyck (legat și de ceea ce se întâmplă în Anglia), Jacob Jordaens, Jan Brueghel cel Tânăr sau Frans Snyders.

Curs 4 – Barocul în Olanda

Spre deosebire de Flandra, unde aproape toată creația artistică se învârte în jurul Antwerpului, în Olanda, pe lângă Amsterdam, există și alte centre: Haarlem, Utrecht sau Delft. De aici rezultă o mare varietate de maeștri și stiluri. Printre ei îi amintim aici pe Frans Hals, Jan Steen sau Jan Vermeer. Cel mai important nume rămâne însă acela al lui Rembrandt

Curs 5 – Barocul în Franța și Anglia

În Franța și Anglia, Barocul este substanțial diferit față de cel din Italia, Flandra sau Belgia. În Franța este așa numita epocă a Castelului Versailles. A numelor precum Georges de la Tour, Nicolas Poussin sau Claude Lorraine. Anglia nu face aproape niciun progres în pictură și sculptură. Se remarcă însă în arhitectură prin edificii mărețe, precum celebra catedrala St. Paul, din Londra.

Curs 6 – Rococoul în Franța și Anglia

Rococoul este în primul rând un stil al aristocrației. Încărcată, de multe ori facilă, definită de un cromatism plăcut, pictura Rococo este marcată de nume precum Jean-Antoine Watteau, Francois Boucher, Jean-Honore Fragonard – dacă vorbim despre Franța - sau Willian Hogarth, Thomas Gainsborough și Joshua Reynolds în Anglia.

Curs 7 – Rococoul în restul Europei

În spațiul german, Rococoul se distinge ca stil mai ales în arhitectură. Catedrala mănăstirii din Melk (Austria) este, spre exemplu, un edificiu al acestei perioade. În Germania cel mai renumit arhitect este, acum, Dominikus Zimmermann. Total atipică, Italia se distinge în această epocă printr-o categorie picturală nouă: veduta.

Poti plati cu cardul chiar aici sau pe loc, înainte de începerea cursului.

  • Domeniu Istoria artelor vizuale
  • Lector Dragoș A. Farmazon
  • Dată începere Joi , 30 ianuarie 2020
  • Oră curs 19:00
  • Număr ateliere 7
  • Frecvență săptămânal, lunea (o întâlnire dureaza 2h)
  • Tip Teoretic
  • Vârstă minimă 15
  • Cost

    280 RON Elevi, Studenți, 7 întâlniri, PLATA ONLINE

    45 RON Elevi, Studenți, o întâlnire, PLATA ONLINE

    350 RON Elevi, Studenți, 7 întâlniri, PLATA ÎN LOCAȚIE

    55 RON Elevi, Studenți, o întâlnire, PLATA ÎN LOCAȚIE

    350 RON Preț întreg, 7 întâlniri, PLATA ONLINE

    60 RON Preț întreg, o întâlnire, PLATA ONLINE

    420 RON Preț întreg, 7 întâlniri, PLATA ÎN LOCAȚIE

    70 RON Preț întreg, o întâlnire, PLATA ÎN LOCAȚIE

  • Înscrie-te acum

    Locuri disponibile: 14

#yourmoment
to share with others.

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!