Curs: Scrisul e noul vorbit

Lumea contemporană se manifestă azi mai mult decât oricând în scris, atât din punct de vedere personal, social, cât și professional. Iar scrisul organizează omul, îi crește capacitatea de analiză și sinteză. În plus, îi eficientizează munca. Pe de altă parte, faptul că azi oamenii scriu mult mai mult decât vorbesc i-a făcut să fie mai izolați, mai timizi și să se simtă inconfortabil atunci când se află unii în fața altora. Îmbunătățindu-ne scrisul, ne perfecționăm vorbitul liber, în privat și în public. Ne simțim exprimați mai fidel, devenim mai siguri pe noi și mult mai asumați, mai liberi. 

Scriem aproape tot timpul, vorbim din ce în ce mai puțin. Facem asta în viața personală, dar și în cea socială și, mai ales, profesională. Ne confruntăm însă deseori cu nereceptarea corectă a mesajelor noastre, lucru care înseamnă că timpul și energia pe care le alocăm scrisului cer teritorii din ce în ce mai extinse din viețile noastre. Acest curs este un instrument pluridisciplinar de îmbunătățire a discursului scris și un vector de autodescoperire a limbajului interior al fiecărui participant. Și, bineînțeles, o modalitate de cunoaștere a lumii cuvintelor, care este tot o lume a noastră, dar, paradoxal, ascunsă tocmai în excesul de prezență.

Scrisul a luat astăzi locul vorbitului, iar acest lucru, în loc să-i adauge consistență, l-a făcut sec, însă nu l-a simplificat deloc. Doar l-a sărăcit. Și cum, în afara moștenirilor știute ori surprinzătoare, bogăția presupune învățare și efort, lucrurile nu stau deloc diferit în ce privește scrisul. 


CURS 1

Funcțiile limbajului – denotativă, expresivă, conativă, fatică, metalingvistică și poetică – reprezintă cheia înțelegerii mesajului, în particular, și discursului, în general, fie că mesajul și discursul se află la primire sau la serviciu. Ca-n tenis. Dacă aflăm aceste funcții și le stăpânim, vom decoda în profunzime mesajele și vom livra, la rândul nostru, mesaje punctuale, contextuale, care să-și atingă scopul. Fiindcă nu există nimic necontextual pe lumea asta, iar mesaj fără scop de asemenea nu există. Atingerea acestuia e mai dificilă sau mai ușoară, în funcție de cât de mare importanță dăm cuvintelor. Cuvintele sunt cineva, nu ceva. Dacă le tratăm ca pe instrumente, ele nu ne vor servi. Nici nouă nu ne place să fim tratați ca instrumente și nu le servim celor care îndrăznesc să o facă. Toate cuvintele au o energie a lor și din acest motiv este esențial felul în care le folosim. Însă fără a le cunoaște și a le metaboliza, fără a le simți și gusta, orice creație textuală este sortită unui eșec mai mic sau mai mare, evident, în funcție de importanța contextului. 

CURS 2

Toate tipurile noastre de relații sunt subsumate felului în care scriem, fie că ele sunt profesionale, sociale sau personale. Mentalitatea noastră este tributară istoriei și educației noastre, ca popor, iar limba pe care o vorbim/scriem nu este doar un idiolect – ansamblul particularităților verbale ale unui vorbitor –, ci este, pentru fiecare, o mentaleză. Acest lucru este vizibil în ordinea cuvintelor, în topica frazei, în preponderența anumitor semne de punctuație (evazivii și insinuanții vor pune multe puncte de suspensie, colericii, dominatorii și abuzivii vor folosi multe semne de întrebare și de exclamare). 

CURS 3

Statusul emoţional – de moment, de etapă și general – al unui interlocutor cu care ne scriem reiese din felul în care își alege sau nu își alege anumite cuvinte și expresii. Or, toate acestea aduc eficiență sau ineficiență în discursul scris, fac mesajul lizibil sau prolix, sunt vârfuri de săgeată sau, dimpotrivă, uși care se trântesc cu zgomot. Scrisul este o artă nu doar când vine vorba despre literatură, ci și când este folosit în comunicarea de zi cu zi: acasă, pe stradă sau la birou. Și nu este numai o artă, ci și o știință. Se învață atât în calitatea lui de știință, cât și în aceea de artă. 

CURS 4

Energia cuvântului este sufletul cuvântului. Toate schemele emoționale se reflectă în scris, iar energiile lor, deși nu vizibile în consecutivitatea literelor, sunt vizibile în energia pe care o au frazele. De exemplu, perfecționistul, obsedatul de control, va scrie mult și alambicat. Histrionicul își va manifesta nevoia irepresibilă de atenție. Cele cinci răni emoționale – respingerea, trădarea, abandonul, nedreptatea, umilirea – sunt evidente în scrisul oricărui om. Desigur și în comportamentul său. Tonul este, de asemenea, extrem de limpede într-un text. Asta însă doar dacă omul cunoaște funcțiile limbajului și dacă își împropriază cuvintele și energia lor. Dacă nu, se poate trezi că tocmai tonul textual îi va aduce nonrezultatul, deși intențiile sale au fost bune, iar mesajul părea clar. Însă, deloc paradoxal, și în scris tonul face muzica. Vom vorbi la acest curs și despre limbajele nonverbale și despre paraverbal. 

CURS 5

De asemenea, vom aborda cuvintele de serviciu și cuvintele dominante, vom învăța cum identificăm personalitatea unui interlocutor din mesajele sale și, mai ales, cum reușim să nu ne devoalăm momentele emoționale extreme atunci când conversăm profesional. Scrisul este o modalitate de a ne conecta cu ceilalți, iar dacă această condiție, necesară, însă nu suficientă, a conectării nu este îndeplinită, atunci nici mesajele noastre nu își vor atinge scopurile. Însă noi vom învăța la curs să ne conectăm și să iubim cuvintele, să ne împrietenim cu ele, nu să le îmblânzim, că nu sunt prădători. Sunt prietenii noștri. Învățăm să scriem eficient și cu bucurie. Scrisul va deveni din corvoadă una dintre marile noastre plăceri. Nu, nu vom deveni scriitori de ficțiune, însă vom ajunge rafinați degustători textuali, iar acest lucru ne va ajuta enorm din punct de vedere profesional, social și personal. Pentru că vom învăța o dragoste nouă: cuvântul.

Poti plati cu cardul chiar aici sau pe loc, înainte de începerea cursului.

  • Domeniu Creativitate
  • Lector Ana Barton
  • Dată începere Luni , 25 februarie 2019
  • Oră curs 19:00
  • Număr ateliere 0
  • Frecvență săptămânal, luni (o întâlnire dureaza 2h)
  • Tip Teoretic, Practic
  • Vârstă minimă 15
  • Cost
  • Înscrie-te acum

    Toate locurile au fost ocupate. Vă așteptăm la cursurile viitoare!

#yourmoment
to share with others.

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!