Deconectează-te · luni, 20 sept.

Respiro Help

Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin

 

Este bine să vrem să ne îmbogățim calitatea vieții sau felul de a fi, deoarece această dorință ne face să evoluăm.

Totuși stresul pe care-l implică dorința permanentă de ceva nou, deseori nerealizabil, ne adâncește într-o neliniște care nu dispare până nu obținem ceea ce ne dorim. Iar când obținem acel lucru, nu ne mulțumim cu el, ci o luăm de la capăt.

În anumite domenii, cum ar fi educația, nu strică să aspirăm la mai mult. E bine să vrem să știm mai multe și să învățăm permanent. Dar când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.

Dacă dorim mereu o casă tot mai mare, vom sfârși frustrați sau fără niciun ban.

De aceea trebuie să fim rezonabili. Există câteva metode care ne ajută să trasăm limite:

  • Fă o listă cu tot ce ai reușit să obții până în prezent. Îți vei da seama că ai foarte multe și că poți fi mulțumit așa cum ești acum.
  • Găsește partea bună a tuturor aspectelor din viața ta. Așa vei putea controla dorința de a avea mai mult.
  • Întreabă-te dacă ai putea să păstrezi ceea ce îți dorești. Probabil că ți-ai putea permite să cumperi o mașină supersport, dar apoi va trebui să o întreții. Va consuma mult mai multă benzină decât o mașină obișnuită și fiecare reparație te va costa o avere.
  • Gândește-te dacă ai nevoie, cu adevărat, de mai mult. Când îți dai seama deodată că îți dorești ceva, întreabă-te dacă acel lucru îți este necesar sau dacă ai fost influențat de o reclamă, de o campanie de marketing sau de obiceiurile societății.
  • Ai grijă de nevoile interioare. Dacă te simți bine pe dinăuntru și ești mulțumit cu tine însuți, vei vedea că nu ai nevoie nici măcar de jumate din lucrurile la care visezi acum. Nici să slăbești foarte mult, nici să ai niște prieteni mai cool, nici să fii în lumina reflectoarelor. Vei fi mai mulțumit cu tine și cu persoanele care te plac pentru ceea ce ești.

 

Percy, A. (2017). Platon pentru visători. București: Editura Herald, pp. 77, 78.

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Despre anxietatea de testare și cum să-ți liniștești mintea înaintea unui examen
Câteva dintre simptomele specifice anxietății de testare sunt: credința că nu vei promova examenul, incapacitatea de reamintire a materialului, reacțiile fiziologice (nevoia frecventă de merge la baie, transpirații, creșterea pulsului) și sentimentul exag
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!